Hoe je op de juiste manier kunt overstappen van Squarespace naar WordPress
Waarom je zou moeten overstappen van Squarespace naar WordPress
Wil je overstappen van Squarespace naar WordPress?
Veel gebruikers beginnen hun websites met een platform zoals Squarespace omdat het gemakkelijk lijkt. Maar uiteindelijk stuiten ze op beperkingen van het platform.
Daarom horen we bij WPBeginner regelmatig van gebruikers die klaar zijn om over te stappen naar een krachtiger en aanpasbaar platform: WordPress. We hebben talloze website-eigenaren begeleid bij dit exacte proces en nu zijn we er om jou te helpen.
In dit artikel laten we je zien hoe je op de juiste manier kunt overstappen van Squarespace naar WordPress, met behulp van onze jarenlange ervaring en bewezen strategieën voor een soepele en probleemloze migratie.
Hier is een snelle lijst van stappen die we in het artikel zullen laten zien:
– Waarom je zou moeten overstappen van Squarespace naar WordPress
– Stap 1. Aan de slag gaan
– Stap 2. WordPress installeren
– Stap 3. Inhoud exporteren vanuit Squarespace
– Stap 4. Inhoud importeren vanuit Squarespace naar WordPress
– Stap 5. Afbeeldingen importeren vanuit Squarespace
– Stap 6. Permalinks herstellen
– Stap 7. Overige inhoud importeren vanuit Squarespace naar WordPress
Stap 1. Aan de slag gaan
Bij Squarespace kun je eenvoudig en gebruiksvriendelijk websites maken en bouwen. Maar al snel merk je dat het beperkt is in wat je kunt doen op je website. Met WordPress heb je veel meer flexibiliteit en vrijheid om een website te maken zoals jij dat wilt. Voor een vergelijking tussen beide platforms kun je ons artikel lezen over Squarespace versus WordPress, waarin we de voor- en nadelen van beide platforms bespreken. Let op: als we het hebben over WordPress, bedoelen we een zelf-gehoste WordPress.org website en niet de WordPress.com blog hosting service. Voor meer informatie kun je onze gids lezen over het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com.
Stap 2. WordPress installeren
Om te beginnen met WordPress, moet je je aanmelden voor een webhostingaccount en een domeinnaam registreren. Je kunt je website via ons hosten zodat je zeker weet dat hij altijd snel is en op degelijke Nederlandse servers draait. Neem contact op om je hosting te activeren.
Als je Squarespace-website een eigen aangepaste domeinnaam heeft, wil je mogelijk die domeinnaam overzetten naar je nieuwe webhost. Als alternatief moet je de DNS-nameservers van je Squarespace-domein wijzigen om naar je nieuwe host te verwijzen. Tijdens het migratieproces en na de domeinoverdracht kun je toegang blijven krijgen tot je Squarespace-website, omdat deze gebruik zal maken van de ingebouwde Squarespace-subdomein.
Stap 3: Het exporteren van Squarespace inhoud
Nadat je je hebt aangemeld bij een webhost, is de volgende stap het installeren van WordPress.
Als de meest populaire websitebouwer ter wereld staat WordPress bekend om zijn beroemde 5-minuten installatie.
Als je bij Bluehost bent, wordt WordPress automatisch voor je geïnstalleerd.
De meeste andere top WordPress hostingbedrijven stellen je ook in staat om WordPress met één klik vanuit je hostingdashboard te installeren.
Je kunt ook onze stap-voor-stap WordPress-installatiegids voor beginners volgen voor gedetailleerde instructies.
Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je inloggen op je WordPress-dashboard (beheergebied).
Stap 4: Inhoud importeren van Squarespace naar WordPress
Nadat je WordPress hebt geïnstalleerd op je nieuwe webhost, is de volgende stap het exporteren van je inhoud vanuit Squarespace.
Squarespace biedt beperkte exportfunctionaliteit. Afhankelijk van welke inhoud je op je site hebt, wordt een deel ervan geëxporteerd.
De rest van de inhoud blijft op je Squarespace ingebouwde domein en je moet het handmatig kopiëren en plakken.
Hier is de inhoud die automatisch kan worden geëxporteerd:
– Al je basispagina’s worden geëxporteerd als WordPress-pagina’s.
– Eén blogpagina wordt geëxporteerd en verschijnt in de lijst met WordPress-pagina’s als ‘Blog’.
– Al je blogberichten onder die ene blogpagina worden geëxporteerd als WordPress-berichten.
– Je galerijpagina’s worden geëxporteerd.
– Tekst-, afbeeldings- en embed-blokken worden geëxporteerd.
De volgende inhoud wordt niet geëxporteerd:
– Productpagina’s, albumpagina’s en evenementpagina’s worden niet geëxporteerd.
– Audio-, video- en productblokken worden niet geëxporteerd.
– Stijlwijzigingen en aangepaste CSS worden niet opgenomen.
– Mappen en indexpagina’s worden overgeslagen.
– Als je meer dan één blogpagina hebt, wordt er slechts één van geëxporteerd.
Opmerking: Tijdens het importproces worden je Squarespace-afbeeldingen niet geïmporteerd. We laten je later zien hoe je ze kunt importeren.
Nu je weet hoe beperkend Squarespace is, laten we doorgaan en de inhoud exporteren, zodat je een frisse start kunt maken met WordPress en je website op de juiste manier kunt laten groeien.
Ga naar ‘Instellingen’ » ‘Website’ onder je Squarespace-account en klik vervolgens op het tabblad ‘Inhoud importeren/exporteren’.
Dit brengt je naar de import/export-instellingen.
Klik vervolgens op de knop ‘Exporteren’ om door te gaan.
Squarespace toont je nu een pop-up met een WordPress-logo. Squarespace exporteert alleen inhoud in een formaat dat geschikt is voor WordPress.
Klik vervolgens op het WordPress-logo om door te gaan.
Je ziet de voortgang van het exportproces aan de linkerkant onder de import/export-knoppen.
Zodra de export is voltooid, zie je een knop om je exportbestand te downloaden.
Ga verder en download het exportbestand naar je computer.
Je hebt het nodig in de volgende stap wanneer je de inhoud importeert in je nieuwe WordPress-website.
Stap 5. Importeren van afbeeldingen van Squarespace
De volgende stap is om de inhoud die je hebt gedownload van Squarespace in je WordPress site te importeren.
Log in op je WordPress beheergebied en ga naar Gereedschap » Importeren in het linkermenu. Je ziet een lijst met platforms om uit te kiezen.
Squarespace zal daar niet tussen staan omdat het inhoud exporteert in een WordPress-compatibel XML-bestandsformaat. Dit betekent simpelweg dat je op de knop ‘Nu installeren’ onder WordPress moet klikken om verder te gaan.
WordPress zal nu de importeur voor je ophalen en installeren.
Als het klaar is, moet je op de link ‘Importeur uitvoeren’ klikken om verder te gaan.
Op het volgende scherm klik je op de knop ‘Bestand kiezen’.
Selecteer het bestand dat je eerder hebt gedownload van Squarespace en klik op de knop ‘Bestand uploaden en importeren’.
WordPress zal nu het bestand uploaden en de inhoud ervan onderzoeken om er zeker van te zijn dat het in een ondersteund formaat is.
Als alles in orde is, zal WordPress je de importinstellingen laten zien.
Op deze pagina moet je een auteursnaam kiezen voor de geïmporteerde inhoud.
WordPress kan ook Squarespace-gebruikers importeren en ze toevoegen aan de rol van Abonnee in WordPress. Je kunt ook een bestaande beheerdersgebruiker kiezen als auteur of zelfs een nieuwe gebruiker aanmaken.
Er is ook een optie om bijlagen (afbeeldingen) te importeren, maar dat zal nu niet werken. Maak je geen zorgen, we laten je later zien hoe je dat kunt oplossen.
Ga verder en klik op de knop ‘Verzenden’ zodat WordPress de inhoud kan importeren vanuit je Squarespace exportbestand.
Als het klaar is, zie je een succesmelding. Je kunt nu de pagina’s en berichten in WordPress bezoeken om de geïmporteerde inhoud te bekijken.
Stap 6. Het oplossen van Permalinks
Helaas kan de WordPress-importeur geen afbeeldingen importeren van je Squarespace-website. Je zult die afbeeldingen handmatig moeten importeren, maar er is een geautomatiseerde manier om dit te doen.
Het eerste wat je moet doen, is de plugin Auto Upload Images installeren en activeren. Voor meer details, zie onze stapsgewijze handleiding over hoe je een WordPress-plugin installeert.
Na activering moet je alle berichten en pagina’s bewerken waarin afbeeldingen voorkomen. Dit zal het importeerproces van de afbeeldingen starten wanneer je een bericht opslaat.
Gelukkig maakt WordPress het mogelijk om inhoud in bulk bij te werken, zodat je het met slechts een paar klikken kunt doen in plaats van handmatig één voor één.
Ga gewoon naar het pagina “Berichten » Alle berichten” en klik vervolgens op de knop “Schermopties” bovenaan.
Je moet het aantal verhogen naar 999 in het veld ‘Aantal items per pagina’ en klikken op ‘Toepassen’.
WordPress zal de pagina opnieuw laden en deze keer 999 berichten tegelijk tonen. Vervolgens moet je al je berichten selecteren en vervolgens ‘Bewerken’ selecteren in het bulkacties-menu.
Daarna moet je op de knop ‘Toepassen’ klikken.
WordPress toont je een snel bewerkingsvenster waarin alle geselecteerde berichten worden weergegeven. Je hoeft alleen maar op de knop ‘Bijwerken’ te klikken en WordPress zal al je berichten bijwerken.
Onthoud dat je niets verandert en alleen op de knop ‘Bijwerken’ klikt.
Hierdoor zal de Auto Upload Images-plugin de externe afbeeldingen van Squarespace importeren en opslaan in je WordPress-mediabibliotheek.
Afhankelijk van hoeveel berichten en afbeeldingen je op je website hebt, kan de plugin mogelijk niet in staat zijn om allemaal tegelijk te importeren.
In dat geval kun je de berichten opnieuw selecteren en bijwerken.
De plugin zal alleen de afbeeldingen importeren die nog niet zijn geïmporteerd en zal degenen overslaan die de vorige keer zijn geïmporteerd.
Voor meer informatie, zie onze handleiding over het importeren van externe afbeeldingen in WordPress.
Stap 7: Importeren van andere inhoud van Squarespace naar WordPress
We moeten ervoor zorgen dat je geen verkeer mist dat via de links van je oude Squarespace-website binnenkomt. WordPress maakt gebruik van een SEO-vriendelijke URL-structuur, waarmee je de linkstructuur op vele verschillende manieren kunt aanpassen. Het doel hier is om je linkstructuur vergelijkbaar te maken met die van je Squarespace-website. Squarespace gebruikt het formaat jaar/maand/dag/berichtnaam als linkformaat voor blogberichten. Het maakt ook gebruik van een voorvoegsel zoals ‘blog’ of ‘blog-1′ in de URL’s van berichten.
Een typische blogpost-URL met de standaard ingebouwde Squarespace-domeinnaam kan er zo uitzien:
https://example-website.squarespace.com/blog-1/2016/3/6/post-title
- Als je je eigen domeinnaam gebruikte bij Squarespace, dan kan een typische blogpost-URL er zo uitzien:
https://www.yourdomain.com/blog-1/2016/3/6/post-title - In het WordPress-beheergebied moet je naar de pagina Instellingen » Permalinks gaan. Daar zie je een lijst met opties voor de URL-structuur. De beste overeenkomst met je oude Squarespace-URL is ‘Dag en naam’.
- Klik op de optie ‘Dag en naam’ en scroll vervolgens naar ‘Aangepaste structuur’.
- Je ziet dat het gedeelte voor aangepaste structuur automatisch wordt ingevuld met jaartal, maandnummer, dag en berichtnaam tags.
- Je hoeft alleen het voorvoegsel ‘blog-1’ toe te voegen voor alles. Zoals dit:
/blog-1/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/ - Klik op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ om je instellingen op te slaan.
- Deze stap zorgt ervoor dat gebruikers die je website bezoeken via zoekmachines en andere bronnen worden doorgestuurd naar de juiste berichten en pagina’s op je WordPress-site.
Er is nog steeds een kans dat sommige van je links resulteren in 404-fouten in WordPress. Hier lees je hoe je 404-pagina’s kunt volgen en omleiden in WordPress.